Grzane wino z jabłkami

Składniki: 250 ml soku z jabłek (100 proc.), 250 ml czerwonego wina, 100 ml rumu, cukier, 4 goździki, laska cynamonu, 2 małe jabłka, gruby cukier do dekoracji

1. Sok jabłkowy wlej do garnka. Dodaj czerwone wino, 100 ml wody, rum, cukier do smaku (około 5 łyżek), goździki oraz laskę cynamonu.

2. Całość ogrzewaj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Jabłka umyj, obierz. Pokrój w plasterki. Z każdego plasterka ostrożnie usuń gniazdo nasienne. Z czterech plasterków wytnij ostrym nożem dekoracyjne gwiazdki.

Reklama

3. Przygotuj cztery pucharki, szklanki lub kieliszki do wina. Zwilż brzegi, udekoruj grubym cukrem (cukier wysyp na talerzyk, zanurzaj w nim brzegi pucharków). Plasterki jabłek rozłóż do pucharków. Grzane wino przecedź. Zalej nim owoce. Przed podaniem dekoruj szkło gwiazdkami wyciętymi z jabłek.

Porcja – 260 kcal, cena 2,80 zł, 4 porcje czas ok. 15 min;

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 łyżeczki czarnej harbaty, 5 łyżeczek brązowego cukru, 1 łyżeczka imbiru w proszku, po pół łyżeczki cynamonu, kardamonu i gałki muszkat., 3-4 goździki, 200 ml tłustego mleka więcej