Herbata z cytryną, miodem i imbirem

●2 łyżeczki czarnej herbaty (lub 1-2 torebki) ●kawałek świeżego imbiru (3-4 cm) ●cytryna ●2,5-3 szklanki wody ●miód do smaku (około 2-2,5 łyżki)

Reklama

1. Imbir obierz dokładnie ze skórki, a następnie pokrój go na dość cienkie plasterki. 2 Ugotuj wodę. Sparz cytrynę, a następnie pokrój ją w plasterki.

3. Do szklanek włóż pokrojony imbir oraz plasterki cytryny.

4. Zaparz herbatę (jeśli zaparzasz sypaną, użyj siteczka, aby napój był klarowny). Parz przez około 3 minuty.

5. Przygotowaną herbatą zalej następnie zawartość szklanek (imbir oraz cytrynę). 6 Na koniec dodaj miód do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj, naciskając łyżeczką na plasterki cytryny, aby wypuściły sok.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 150 ml mleka • 2–3 łyżki purée z pieczonej dyni • 1/2 łyżeczki cynamonu • szczypta mielonego imbiru • szczypta mielonej gałki muszkatołowej • szczypta mielonych goździków • 1/4 laski... więcej