Herbata z dodatkiem świeżego imbiru

●ulubiona czarna herbata (ilość zależnie od upodobania dotyczącego mocy) ●kilkucentymetrowy kawałek świeżego korzenia imbiru ●cytryna ●ewentualnie miód do smaku

2-4 FILIŻ. PRZYGOTOWANIE ok. 15 min; CENA PORCJI ok. 0,85 zł

1 Sposób pierwszy (szybsze parzenie, na 2 filiżanki): zaparz herbatę. Korzeń imbiru cienko obierz ze skórki, a następnie pokrój go na bardzo cienkie plasterki i zalej wcześniej zaparzona herbatą. Dodaj miód do smaku lub/i plasterek cytryny.

Reklama

2 Sposób drugi (dłuższe, 25-minutowe zaparzanie, 4 filiżanki): zagotuj 4 filiżanki wody, podczas wrzenia dodaj szczyptę startego na tarce imbiru. Zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem ok. 15-20 min. Wrzątkiem, przecedzając przez sitko, zalej ulubioną herbatę. Możesz doprawić miodem i cytryną.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 150 ml mleka • 2–3 łyżki purée z pieczonej dyni • 1/2 łyżeczki cynamonu • szczypta mielonego imbiru • szczypta mielonej gałki muszkatołowej • szczypta mielonych goździków • 1/4 laski... więcej