Herbata z dodatkiem świeżego imbiru

●ulubiona czarna herbata (ilość zależnie od upodobania dotyczącego mocy) ●kilkucentymetrowy kawałek świeżego korzenia imbiru ●cytryna ●ewentualnie miód do smaku

2-4 FILIŻ. PRZYGOTOWANIE ok. 15 min; CENA PORCJI ok. 0,85 zł

1 Sposób pierwszy (szybsze parzenie, na 2 filiżanki): zaparz herbatę. Korzeń imbiru cienko obierz ze skórki, a następnie pokrój go na bardzo cienkie plasterki i zalej wcześniej zaparzona herbatą. Dodaj miód do smaku lub/i plasterek cytryny.

Reklama

2 Sposób drugi (dłuższe, 25-minutowe zaparzanie, 4 filiżanki): zagotuj 4 filiżanki wody, podczas wrzenia dodaj szczyptę startego na tarce imbiru. Zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem ok. 15-20 min. Wrzątkiem, przecedzając przez sitko, zalej ulubioną herbatę. Możesz doprawić miodem i cytryną.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Świat kobiety

Zobacz również

  • SKŁADNIKI (na 2 l soku): ● 1,5 kg żurawiny ● 1 cytryna ● 1 kg cukru ● 1,5 l przegotowanej wody (plus wrzątek do zalania owoców) więcej