Imbirowa herbata

Składniki: 4 torebki czarnej herbaty, kawałek korzenia imbiru (5 cm), 4 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy, 1 cytryna, naturalny miód do smaku, zioła do dekoracji

1. Do czajniczka wrzuć 4 torebki herbaty. Zalej litrem wrzątku. Korzeń imbiru obierz, pokrój cieniutkie plasterki. Wrzuć do czajniczka z herbatą. Czajnik przykryj i odstaw na kilka minut, aby herbata mogła się dobrze zaparzyć.

2. Dodaj 4 łyżki soku wyciśniętego ze sparzonej pomarańczy. Cytrynę wyszoruj starannie, również sparz, pokrój w plasterki. Herbatę rozlej do 4 szklanek, dopraw do smaku naturalnym miodem. Do każdej porcji wrzuć plasterki cytryny. Dekoruj świeżymi ziołami.

Reklama

4 porcje , czas ok. 15 min; porcja – 120 kcal, cena 1,50 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 1 porcję: ● 40 ml wódki cytrynowej ● po 15 ml likieru Cointreau i soku z limonki ● 30 ml soku żurawinowego ● kostki lodu więcej