Jak zrobić soki z owoców?

Składniki: 1 kg leśnych owoców, 1 kg cukru.

Najbardziej popularny jest sok z malin, ze względu na swe właściwości przeciwprzeziębieniowe, ale zdrowe są soki ze wszystkich owoców leśnych.

Przygotowanie: owoce lekko przepłukać, układać warstwami, przesypując cukrem, najlepiej w dużym słoju. Odstawić na 2-3 dni, sprawdzając co jakiś czas, czy puściły sok. Gdy tak się stanie, wyłożyć sito kawałkiem lnianej szmatki (może ją zastąpić tetrowa pielucha) i wylać zawartość słoika.

Reklama

Następnie odcedzić sok, szmatkę związać i zawiesić, by sok mógł skapywać do naczynia. Po kilku godzinach wycisnąć resztkę soku. Przelać do małych, wyparzonych słoiczków i pasteryzować.

Zdjęcie

/Arch./Wawa
/Arch./Wawa

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 1 duże mango, 1 laska cynamonu, kilka całych ziarenek kardamonu, korzeń imbiru (5 cm), 2 duże pomarańcze, 2 limonki, 4-5 łyżek naturalnego miodu, sos karmelowy, pestki dyni więcej