Jarzebinówka augustowska

Składniki: ● 1 kg owoców jarzębiny (najlepiej zrywać ją po pierwszych przymrozkach; jeśli zostanie zerwana wcześniej, warto przemrozić ją 1 dzień w zamrażarce) ● litr spirytusu ● litr wody ● 0,5 kg cukru ● sok wyciśnięty z jednej całej cytryny

Owoce jarzębiny starannie umyj. Jeśli były zamrażane, warto przed zalaniem alkoholem lekko je podpiec, by nieco zmiękły – wtedy łatwiej przeniknie do nich alkohol. Następnie przed zalaniem alkoholem dobrze jest sparzyć owoce jarzębiny wrzątkiem – to pozbawi je nadmiernej goryczki.

Tak przygotowaną jarzębinę umieść w dużym słoju, a następnie zasyp ją cukrem, po czym dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Całość zalej roztworem wody oraz spirytusu (1/2 litra spirytusu i 1/2 litra wody). Zakręć i odstaw na 3 tygodnie.

Reklama

Po upływie 3 tygodni zlej płyn do butelki lub słoja i zakręć, a owoce ponownie zalej roztworem spirytusu przygotowanym w takiej samej jak wcześniej proporcji. Następnie odstaw zalane owoce w ciemne miejsce na kolejne 3 tygodnie.

Po tym czasie przecedź (możesz do tego celu użyć np. kilkakrotnie złożonej gazy). Następnie połącz płyn zlany wcześniej z płynem przygotowanym później, po czym przelej nalewkę do butelek.

Możesz już sprawdzić jakość trunku i jeśli trzeba, jeszcze go przeleżakować. Będzie idealny na rozgrzewkę.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 łyżeczki czarnej harbaty, 5 łyżeczek brązowego cukru, 1 łyżeczka imbiru w proszku, po pół łyżeczki cynamonu, kardamonu i gałki muszkat., 3-4 goździki, 200 ml tłustego mleka więcej