Owoce jarzębiny starannie umyj. Jeśli były zamrażane, warto przed zalaniem alkoholem lekko je podpiec, by nieco zmiękły – wtedy łatwiej przeniknie do nich alkohol. Następnie przed zalaniem alkoholem dobrze jest sparzyć owoce jarzębiny wrzątkiem – to pozbawi je nadmiernej goryczki.
Tak przygotowaną jarzębinę umieść w dużym słoju, a następnie zasyp ją cukrem, po czym dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Całość zalej roztworem wody oraz spirytusu (1/2 litra spirytusu i 1/2 litra wody). Zakręć i odstaw na 3 tygodnie.
Po upływie 3 tygodni zlej płyn do butelki lub słoja i zakręć, a owoce ponownie zalej roztworem spirytusu przygotowanym w takiej samej jak wcześniej proporcji. Następnie odstaw zalane owoce w ciemne miejsce na kolejne 3 tygodnie.
Po tym czasie przecedź (możesz do tego celu użyć np. kilkakrotnie złożonej gazy). Następnie połącz płyn zlany wcześniej z płynem przygotowanym później, po czym przelej nalewkę do butelek.
Możesz już sprawdzić jakość trunku i jeśli trzeba, jeszcze go przeleżakować. Będzie idealny na rozgrzewkę.