Kawa mrożona

SKŁADNIKI: 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej • 200 ml zimnej wody • 3 łyżeczki cukru (lub tylko jedna, jeśli wolisz gorzką kawę) • 4 kostki lodu • 2 gałki lodów śmietankowych (mogą być kawowe lub czekoladowe) • 100 g kremówki • cukierki- ziarenka kawy do dekoracji

1. Zmiksuj kawę, wodę i 2 łyżeczki cukru. Przelej do szklanek.

Reklama

2. Ubij śmietanę z łyżeczką cukru. Przełóż do torebki foliowej z uciętym rogiem.

3. Dodaj do kawy po 2 kostki lodu i po gałce lodów. Wyciśnij po kleksie śmietany, na wierzchu ułóż kawowe cukierki.

Kawa zyska korzenny smak, jeśli wodę zagotujesz z kilkoma goździkami lub nasionami kardamonu, a potem schłodzisz. Możesz też posypać gotowy napój szczyptą cynamonu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Olivia

Zobacz również

  • Elegancko i efektownie podane drinki to ważny element przyjęcia. Samo ich przygotowywanie jest wspaniałą zabawą, zwłaszcza, jeżeli możemy eksperymentować nie tylko z przepisami, ale i z dekoracjami. więcej