Kawa na kilka sposobów

Zkawą warto poeksperymentować. Jak ją nietypowo przyrządzić?

Oryginalne połączenia

Kawa z miodem, najlepiej płynnym. Miód można połączyć ze spienionym mlekiem. Do tego warto dodać korzenne przyprawy (cynamon, kardamon) i odrobinę alkoholu (rumu, likieru).

Reklama

Kawa z cytryną. Do espresso należy dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny. Można też dodać czekolady (w proszku lub startej), ale wtedy sok z cytryny należy zastąpić startą skórką. To kawa znakomita na uciążliwy ból głowy.

Kawowy grzaniec. Podstawą do przyrządzenia tego napoju jest likier o kawowym smaku. O aromacie grzańca decydują przyprawy korzenne – imbir, kardamon, cynamon, goździki. Zaparzamy espresso, dodajemy do niego przyprawy, odrobinę likieru, słodzimy do smaku płynnym miodem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Twoje Imperium

Zobacz również

  • SKŁADNIKI (na 2 l soku): ● 1,5 kg żurawiny ● 1 cytryna ● 1 kg cukru ● 1,5 l przegotowanej wody (plus wrzątek do zalania owoców) więcej