Kawa z ajerkoniakiem i cynamonem

Składniki: łyżeczka kawy rozpuszczalnej ● łyżeczka cukru ● 1/3 filiżanki ajerkoniaku ● śmietana kremówka ● szczypta cynamonu ● szczypta kakao.

Reklama

1. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno (możesz dodać szczyptę cukru pudru, jeśli śmietana ma być słodka).

2. Kawę zaparz w połowie szklanego naczynia: filiżanki lub szklanki, jeśli chcesz, dodaj cukier (możesz też dodać do niej jakiś syrop smakowy, np. karmelowy, czekoladowy).

3. Następnie na kawę ostrożnie wlej ajerkoniak, a na wierzch nałóż bitą śmietanę.

4. Kawę udekoruj, posypując odrobiną cynamonu wymieszaną z kakao, ewentualnie kawałeczkiem kory cynamonu.

Zamiast bitej śmietany, do kawy z ajerkoniakiem możesz dodać np. kulkę lodów waniliowych.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 duże mango, 1 laska cynamonu, kilka całych ziarenek kardamonu, korzeń imbiru (5 cm), 2 duże pomarańcze, 2 limonki, 4-5 łyżek naturalnego miodu, sos karmelowy, pestki dyni więcej