Kawa z anyżem i wanilią

Składniki: anyż gwiaździsty (2 małe gwiazdki; jedna do zmielenia, druga do dekoracji) ● laseczka wanilii ● kawa espresso lub mocna rozpuszczalna ● cukier trzcinowy.

1. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i ostrzem noża wyskrob ziarenka. Jedną gwiazdkę anyżu zmiel.

Reklama

2. Przygotuj gorące espresso lub kawę rozpuszczalną. Do gorącego napoju dodaj zmielony anyż oraz ziarenka wyłuskane z wanilii. Udekoruj odłożoną gwiazdką anyżu. Podaj bardzo gorącą kawę.

3. Tę kawę możesz też zrobić inaczej – po turecku. Zmieloną drobno kawę zaparz w specjalnym, małym tygielku (dżezwie), dodając też inne przyprawy oprócz anyżu, np. cynamon, imbir, kardamon.

Jeśli lubisz białą kawę, do tej z anyżem możesz dodać trochę mleka lub śmietanki. Będzie delikatniejsza.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Elegancko i efektownie podane drinki to ważny element przyjęcia. Samo ich przygotowywanie jest wspaniałą zabawą, zwłaszcza, jeżeli możemy eksperymentować nie tylko z przepisami, ale i z dekoracjami. więcej