Kawa z gałką muszkatołową i wanilią

● 250 ml świeżo zaparzonej kawy rozpuszczalnej ● gałka muszkatołowa ● laska wanilii ● cynamon ● 2-3 łyżki mleka ● śmietana 30 proc. ● 2 łyżki cukru pudru

1. Zaparz kawę i odstaw ją na 5 minut. Rozetnij laskę wanilii i tępą stroną noża zbierz jej zawartość. Odrobinę esencji dodaj do kawy. Zetrzyj szczyptę gałki na tarce o drobnych oczkach. Dopraw cynamonem. Wymieszaj.

Reklama

2. Dodaj mleko. Śmietanę schłodź. Ubijaj ją mikserem na wysokich obrotach. Gdy zesztywnieje, dodaj cukier puder i ubij ponownie. Nałóż na kawę.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki: 150 ml mleka • 2–3 łyżki purée z pieczonej dyni • 1/2 łyżeczki cynamonu • szczypta mielonego imbiru • szczypta mielonej gałki muszkatołowej • szczypta mielonych goździków • 1/4 laski... więcej