Kawówka z wanilią

Składniki na 2 butelki (po ok. 400 ml): 40 dag cukru, 1 laska wanilii, 1 i 1/2 szkl. (375 ml) mocnego naparu kawy, najlepiej espresso, 250 ml spirytusu.

1. Do garnka wlej 250 ml wody. Dodaj cukier. Ugotuj gęsty syrop. Podczas gotowania często go mieszaj.

2. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, czubkiem noża zeskrob rdzeń. Wrzuć go do gotującego się syropu. Dodaj także strączek wanilii. Dolej kawę. Dobrze wymieszaj. Zdejmij z ognia i odstaw na 30 minut do przestudzenia. Potem wstaw do lodówki i mocno schłodź. Z zimnego płynu wyjmij strączek wanilii. Dolej spirytus, wymieszaj. Likier przelej do butelek. Szczelnie zakręć. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Reklama

Drink kawowy

Wyciśnij sok z 1/2 limonki. Wlej go do shakera. Dodaj z 150 ml wody mineralnej gazowanej. Dolej 50 ml nalewki kawowej (jeśli lubisz, połowę nalewki możesz zastąpić rumem albo koniakiem). Wrzuć kilka kostek lodu. Mieszaj chwilę, energicznie potrząsając shakerem. Przelej do szklaneczek. Gotowe drinki udekoruj plasterkami limonki.

Przygotowanie ok. 20 min, 1 porcja (100 ml) zawiera ok. 270 kcal. Ok. 5,50 zł za porcję.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 1 duże mango, 1 laska cynamonu, kilka całych ziarenek kardamonu, korzeń imbiru (5 cm), 2 duże pomarańcze, 2 limonki, 4-5 łyżek naturalnego miodu, sos karmelowy, pestki dyni więcej