Koktajl truskawkowy

Składniki na 6 porcji: 50 dag dojrzałych truskawek, 1 litr jogurtu naturalnego (kefiru lub maślanki), kilka łyżek cukru, 6 listków mięty lub melisy cytrynowej, dżem truskawkowy

1. Truskawki oczyść, osusz, a potem odszypułkuj. Sześć mniejszych sztuk odłóż do dekoracji. Resztę pokrój na kawałki. Zalej jogurtem (kefirem lub maślanką). Dodaj kilka łyżek cukru do smaku. Zmiksuj na koktajl.

2. Gotowy koktajl rozlej do pucharków. Kilka łyżek dżemu lekko podgrzej, aby stał się półpłynny. Zrób wzory na każdej porcji koktajlu. Odłożone truskawki natnij i umieść na brzegu pucharków. Wykałaczką przypnij do owoców po listku mięty lub melisy.

Reklama

Czas ok. 10 min; porcja – 180 kcal, cena 1,20 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 1 porcję: ● 40 ml wódki cytrynowej ● po 15 ml likieru Cointreau i soku z limonki ● 30 ml soku żurawinowego ● kostki lodu więcej