Koktajl z arbuza, malin i porzeczek

Skład na 2-3 porcje: ● 150 g miąższu arbuza ● 50 g malin ● 50 g białych porzeczek ● 1 łyżka trzcinowego cukru ● 1 łyżka płynnego miodu naturalnego ● 200 ml zimnej wody mineralnej niegazowanej ● 2 łyżki soku z cytryny lub limonki ● kilka kostek lodu.

Zdjęcie

Koktajl z arbuza, malin i porzeczek /123/RF PICSEL
Koktajl z arbuza, malin i porzeczek
/123/RF PICSEL

1. Miąższ arbuza bez pestek kroimy w kostkę. Odszypułkowane porzeczki i maliny myjemy.

2. Wszystkie owoce oraz łyżkę cukru trzcinowego wrzucamy do blendera z kielichem lub miksera (jeśli takiego sprzętu nie mamy, wykorzystajmy sokowirówkę). Miksujemy.

Reklama

3. Dodajemy miód, sok z limonki lub cytryny i niegazowaną wodę mineralną. Mieszamy.

4. Jeśli chcemy mieć czysty, klarowny napój, przecedzamy go przez sitko. Koktajl wlewamy do szklanek. Podajemy z kostkami lodu.

5. Ten napój można dodatkowo zmiksować z kilkoma listkami mięty i alkoholem, np. 100 ml rumu, i serwować osobom dorosłym.

Czas przygotowania 20 minut. Cena jednej porcji około 3,80 zł

Wartość odżywcza jednej porcji 86 kcal Białko 1,5 g/Tłuszcz 0,4 g/Węglowodany 66 g

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Zobacz również

  • Elegancko i efektownie podane drinki to ważny element przyjęcia. Samo ich przygotowywanie jest wspaniałą zabawą, zwłaszcza, jeżeli możemy eksperymentować nie tylko z przepisami, ale i z dekoracjami. więcej