Koktajl z botwiny i szpinaku

Składniki: 4 garści liści szpinaku, 1 garść zielonych liści botwinki, 2-3 ogórki, 1 pęczek natki, 1 zielona papryka, gazowana woda mineralna, sok z cytryny, cukier , sól, pieprz

1. Liście szpinaku przebierz, odetnij ogonki. Opłucz je pod bieżącą wodą, pozostaw na sicie do osączenia. Podobnie przygotuj listki botwinki.

2. Ogórki umyj, obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Opłucz i osusz pęczek natki. Paprykę umyj, przekrój na połówki. Usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój na małe kawałki. Wrzuć do wysokiego naczynia. Dodaj szpinak, botwinkę, ogórki i natkę.

Reklama

3. Przygotowane skład niki zmiksuj na gładki koktajl, dolewając wodę mineralną (około 2 szklanki). Dopraw go do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny, cukrem, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem koktajl dobrze schłodź.

Czas 15 min; porcja – 60 kcal, cena 2,10 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 1 porcję: ● 40 ml wódki cytrynowej ● po 15 ml likieru Cointreau i soku z limonki ● 30 ml soku żurawinowego ● kostki lodu więcej