Koktajl ze szpinaku, pora i ogórka

Skład na 4-5 porcji: ● 2 szklanki listków szpinaku ● 2 szklanki pokrojonego ogórka węża ● pół pora naciowego ● pół selera ● łyżeczka imbiru w proszku lub pół łyżeczki startego imbiru świeżego ● pęczek natki pietruszki ● 2 winne jabłka ● sok z połowy limonki ● sok z połowy cytryny ● po szczypcie cukru, soli i białego pieprzu.

Zdjęcie

Koktajl ze szpinaku i ogórka /123/RF PICSEL
Koktajl ze szpinaku i ogórka
/123/RF PICSEL

Czas przygotowania 20 minut. Cena jednej porcji 3 zł

1. Liście szpinaku myjemy, suszymy, ogonki odrywamy. Liście siekamy. Ogórki, jabłka, por naciowy i seler myjemy i szatkujemy. Umytą natkę pietruszki siekamy. Z limonki i cytryny wyciskamy sok.

Reklama

2. Wszystkie warzywa i zioła miksujemy na jednolitą masę, dodając imbir, sok z cytryny, limonki, sól, cukier i odrobinę białego pieprzu. Jeśli koktajl jest bardzo gęsty, dolejmy nieco mineralnej lub zwykłej, ale przegotowanej, zimnej wody.

3. Smak tego koktajlu można wzbogacić, dodając do jego składników po garści roszponki i rukoli. Szpinak można też łączyć z jarmużem lub z delikatnymi w smaku owocami, np. brzoskwiniami czy gruszkami, które przełamią jego smak.

Wartość odżywcza jednej porcji 83 kcal Białko 1,4 g/Tłuszcz 0 g/Węglowodany 19 g

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Zobacz również

  • Elegancko i efektownie podane drinki to ważny element przyjęcia. Samo ich przygotowywanie jest wspaniałą zabawą, zwłaszcza, jeżeli możemy eksperymentować nie tylko z przepisami, ale i z dekoracjami. więcej