Kolorowy poncz

Składniki: 3 szklanki soku owocowego, np. jabłkowego, 200 g ananasa, najlepiej świeżego, 200 g truskawek (mogą być z kompotu), mango, kilka listków mięty, 2 szklanki wody niegazowanej

Do dużego szklanego naczynia wlej sok owocowy, np. jabłkowy. Obierz mango i pokrój w niedużą kostkę. Tak samo przygotuj ananasa. Jeżeli użyjesz owoców z puszki, możesz dolać trochę soku do ponczu. Odsącz truskawki z kompotu.

Pokrojone owoce wrzuć do soku jabłkowego. Dodaj wodę i zamieszaj. Odstaw, by smaki się przegryzły. Po wierzchu posyp listkami mięty. Nasza rada: Smak ponczu i dobór owoców możesz sama dopasować do upodobań swojego dziecka.

Reklama

Zamiast truskawek możesz dać wiśnie, a zamiast mango – gruszkę. I pamiętaj, żeby nie dodawać cukru, w sokach i owocach jest go już dość!

Czas przygotowania: 10 minut, cena porcji: ok. 2 zł, 46 kcal, dla 10 osób.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Olivia
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1 duże mango, 1 laska cynamonu, kilka całych ziarenek kardamonu, korzeń imbiru (5 cm), 2 duże pomarańcze, 2 limonki, 4-5 łyżek naturalnego miodu, sos karmelowy, pestki dyni więcej