Kompot agrestowy z miętą i cytryną

Składniki: 1,2 kg agrestu, 1 cytryna, 3-4 gałązki świeżej mięty, 2 l wody, stewia (słodzik) do smaku

Przygotowanie 15 min • Porcja 100 kcal • Koszt porcji ok. 0,50 zł • Przepis na 6 porcji

Reklama

1. Agrest przebieram i myję. Cytrynę myję i kroję w plasterki. Agrest, cytrynę i gałązki mięty umieszczam w dużym garnku i zalewam 2 litrami wody.

2. Gotuję około 15 minut. Pod koniec gotowania dodaję stewię. Ilość trzeba dopasować do naszego gustu.

3. Odcedzam owoce. Chłodzę napój. Podaję z lodem.

Kompot można oczywiście dosłodzić cukrem, choć słodzony stewią jest bardziej dietetyczny niż tradycyjny.

Sandra Siebert z Lubonia.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Zobacz również

  • Składniki: 150 ml mleka • 2–3 łyżki purée z pieczonej dyni • 1/2 łyżeczki cynamonu • szczypta mielonego imbiru • szczypta mielonej gałki muszkatołowej • szczypta mielonych goździków • 1/4 laski... więcej