Kompot z suszu

Skład na 8 porcji: 200 g suszonych śliwek (polecamy polskie wędzone, o pięknym zapachu), po 100 g suszonych jabłek, moreli i gruszek, 1 duża pomarańcza, 1 cytryna, 4 goździki, płynny miód do smaku, ewentualnie kawałek kory cynamonu

Przygotowanie: Umyte jabłka, gruszki, śliwki i morele zalewamy taką ilością przegotowanej wody, aby je zakryć. Odstawiamy na 4 godziny, by zmiękły.

Reklama

Pomarańczę i cytrynę parzymy, kroimy w plastry. Dodajemy do owoców.

Wrzucamy goździki i ewentualnie korę cynamonu. Gotujemy na małym ogniu do miękkości owoców, uważając, by się za bardzo nie rozpadły. Słodzimy miodem. Schłodzony kompot wlewamy do szklanek lub podajemy w dużej salaterce.

Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji około 1,10 zł

Wartość odżywcza jednej porcji 75 kcal, Białko 4,9 g,Tłuszcz 0,2 g, Węglowodany 100 g

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Rewia
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek młodych marchewek, 2 duże jabłka, 2 pomarańcze, 200 ml wody mineralnej (gazowanej), sok wyciśnięty z cytryny, cukier puder do smaku. więcej