Korzenna nalewka z aronii

Składniki: 1 i 1/2 kg aronii, 1/2 kg cukru, kawałek kory cynamonu, 4 goździki, laska wanilii, sok z 1/2 cytryny, 1/4 l spirytusu, 750 ml wódki czystej.

1 Aronię myję, wkładam na 24 godz. do zamrażarki. Następnie wsypuję owoce do słoja, a gdy się rozmrożą, zasypuję cukrem, dodaję rozciętą laskę wanilii, korę cynamonu, goździki oraz sok z cytryny. Słój zakręcam, potrząsam. 

2 Odstawiam nalewkę w ciepłe miejsce na 2 dni, potrząsam słojem, by cukier się rozpuścił. Dodaję alkohol. Odstawiam ją na miesiąc. Przecedzam, rozlewam do butelek, odstawiam na 2-3 miesiące.

Reklama

Genowefa Kamizela z Łabędziowa

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 25 min • Porcja ok. 180 kcal • Koszt porcji ok. 2,40 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Zobacz również

  • Składniki: 2 łyżeczki czarnej harbaty, 5 łyżeczek brązowego cukru, 1 łyżeczka imbiru w proszku, po pół łyżeczki cynamonu, kardamonu i gałki muszkat., 3-4 goździki, 200 ml tłustego mleka więcej