Kwas jabłkowy

Składniki: 1,5 kg słodkich jabłek, 10 dag rodzynek, 70-80 dag cukru, 2–3 dag drożdży, 10 l wody.

Do duże go naczynia szklanego lub kamiennego włóż drobno pokrojone, nieobrane jabłka. Wsyp ro dzynki i cukier. Zalej ciepłą wodą. Do ochłodzonego płynu dodaj roztarte z cukrem drożdże. Pozostaw do sfermentowania w ciepłym miejscu.

Reklama

Przecedź przez gazę, nalej do butelek, szczelnie zamknij. Przechowuj w temperaturze pokojowej.

Jakie ma działanie? Bogaty w bioflawonoidy kwas chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Wzmacnia układ nerwowy, obniża poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy. Oczyszcza jelita i motywuje je do lepszej pracy.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: ● 6 łyżek miodu ● 6 goździków (rozgniecionych w moździerzu) ● cukier waniliowy ● laska cynamonu ● sok oraz skórka otarta z pomarańczy ● 500 ml wódki. więcej