Latte macchiato z kakao

Składniki: 1/2 szklanki zaparzonego espresso (np. z ekspresu lub zwykła zaparzona mocna kawa) ● szklanka mleka (najlepiej tłustego, łatwiej je ubić na piankę) ● cynamon (opcjonalnie) ● kakao do dekoracji ● cukier trzcinowy (opcjonalnie).

1. Mleko podgrzej w garnku. Gdy będzie już ciepłe, ubij je blenderem lub spieniaczem (ok. 10-20 zł). Zaparz kawę. Jeśli chcesz, dosłodź, wymieszaj.

Reklama

2. Mleko wlej do wysokiej szklanki do 3/4 wysokości, tak by połowę szklanki zajmowało mleko, a 1/4 pianka.

3. Następnie wlewaj delikatnie i powoli kawę (po ściance szklanki), najlepiej przy pomocy naczynka do mleka (z dziubkiem).

4. Gotową kawę udekoruj szczyptą kakao, tworząc fantazyjne wzorki. Kakao możesz zastąpić także tartą czekoladą lub cynamonem.

Latte macchiato możesz przygotować też z syropem, np. karmelowym. Gotowy napój ostrożnie polej.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 1 porcję: ● 40 ml wódki cytrynowej ● po 15 ml likieru Cointreau i soku z limonki ● 30 ml soku żurawinowego ● kostki lodu więcej