Choć w sklepach można kupić gotową, zawsze robię ją sama. To nic trudnego. Dodaję do niej także kilka listków mięty, aby była bardziej orzeźwiająca i aromatyczna. Woda Czasem gotuję wodę z cukrem, studzę i dopiero łączę z sokiem cytrynowym. W ten sposób przygotowana lemoniada ma intensywniejszy smak, niż zrobiona z bieżącej i przefiltrowanej wody.
Słodzenie
Do wody, zwłaszcza zimnej, dodaję zamiast cukru syropy, np. klonowy, z agawy lub melasę trzcinową. Co prawda sprawiają, że lemoniada ma trochę ciemniejszy kolor, ale są zdrowszą alternatywą dla białego cukru. Dodatkowo zawierają cenne minerały oraz witaminy.
Wyciskanie soku
Najważniejszym składnikiem lemoniady jest sok wyciśnięty ze świeżych cytryn. Będzie go więcej, jeśli przed wyciśnięciem włożymy cytryny na minutę do ciepłej wody, a następnie zrolujemy przez chwilę w rękach.
Mrożone plastry
Jeśli zamrozimy plastry cytryny, będziemy je mogli dodać do lemoniady zamiast kostek lodu.
ekspert Rewii Radzi Hanna Szymkiewicz – doświadczona mistrzyni kulinarna