Lemoniada na upalne dni

Choć w sklepach można kupić gotową, zawsze robię ją sama. To nic trudnego. Dodaję do niej także kilka listków mięty, aby była bardziej orzeźwiająca i aromatyczna. Woda Czasem gotuję wodę z cukrem, studzę i dopiero łączę z sokiem cytrynowym. W ten sposób przygotowana lemoniada ma intensywniejszy smak, niż zrobiona z bieżącej i przefiltrowanej wody.

Słodzenie

Do wody, zwłaszcza zimnej, dodaję zamiast cukru syropy, np. klonowy, z agawy lub melasę trzcinową. Co prawda sprawiają, że lemoniada ma trochę ciemniejszy kolor, ale są zdrowszą alternatywą dla białego cukru. Dodatkowo zawierają cenne minerały oraz witaminy.

Wyciskanie soku

Reklama

Najważniejszym składnikiem lemoniady jest sok wyciśnięty ze świeżych cytryn. Będzie go więcej, jeśli przed wyciśnięciem włożymy cytryny na minutę do ciepłej wody, a następnie zrolujemy przez chwilę w rękach.

Mrożone plastry

Jeśli zamrozimy plastry cytryny, będziemy je mogli dodać do lemoniady zamiast kostek lodu.

ekspert Rewii Radzi Hanna Szymkiewicz – doświadczona mistrzyni kulinarna

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 łyżki świeżo zmielonej kawy • 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej • 1 łyżeczka zmielonych orzechów włoskich lub cynamonu • 6 goździków •... więcej