Lemoniada rabarbarowa

Składniki: 1 kg rabarbaru,  1 i 1/2 szkl. cukru, skórka otarta z cytryny, sok z całej cytryny, 2 szklanki wody, 2 szklanki wody gazowanej, kostki lodu.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1 Rabarbar myję, kroję na mniejsze kawałki. Wkładam do garnka, zasypuję cukrem, dolewam wodę (zwykłą), dodaję otartą skórkę z cytryny i zagotowuję.

2 Zmniejszam ogień i gotuję ok. 30 min. Po tym czasie napój przecedzam, dodaję sok z cytryny. Chłodzę, a tuż przed podaniem dole- wam zimną wodę gazowaną, wrzucam lód.

Reklama

Przygotowanie 45 min • Porcja 20 kcal • Koszt porcji 80 gr • Przepis na 5-6 porcji

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Więcej na temat:

Zobacz również

  • SKŁADNIKI (na 2 l soku): ● 1,5 kg żurawiny ● 1 cytryna ● 1 kg cukru ● 1,5 l przegotowanej wody (plus wrzątek do zalania owoców) więcej