Likier czekoladowy

Składniki: 5 dag gorzkiej czekolady, 5 dag czekolady mlecznej, 10 dag cukru pudru, 35 dag śmietanki 30 proc. (kremówki), 200 ml wódki, 2 łyżeczki przyprawy do piernika.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Magdalena Tabaczyk z Barwina

Reklama

1 Czekolady kruszę na mniejsze kawałki, rozpuszczam na parze i lekko studzę. Następnie łączę je ze śmietanką, wsypuję cukier puder i starannie mieszam. Wlewam wódkę, dodaję przyprawę do piernika i znów mieszam.

2 Przelewam likier do butelki, schładzam w lodówce, bo taki zimny najlepiej smakuje.

Przygotowanie 25 min • Porcja 190 kcal • Koszt porcji ok. 4 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Zobacz również

  • Składniki: 150 ml mleka • 2–3 łyżki purée z pieczonej dyni • 1/2 łyżeczki cynamonu • szczypta mielonego imbiru • szczypta mielonej gałki muszkatołowej • szczypta mielonych goździków • 1/4 laski... więcej