Likier kawowo-krówkowy

Składniki: 120 ml spirytusu, puszka masy krówkowej, płaska łyżka kawy rozpuszczalnej, 250 ml śmietanki 30 proc. (kremówki), 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 20 min • Porcja 200 kcal • Koszt porcji ok. 2,90 zł

1 Kawę rozpuszczam w 3 łyżkach gorącej wody. Studzę. Śmietankę, ekstrakt z wanilii, rozpuszczoną kawę oraz masę krówkową miksuję.

Reklama

2 Wlewam spirytus i miksuję do czasu, aż składniki się połączą. Likier zlewam do butelki, przechowuję w lodówce.

Można go kosztować zaraz po zrobieniu. Lepiej jednak poczekać parę dni, wtedy smak jest bardziej wyraźny.

Aneta Warowna z Parafianki

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Zobacz również

  • Składniki: 2 łyżeczki czarnej harbaty, 5 łyżeczek brązowego cukru, 1 łyżeczka imbiru w proszku, po pół łyżeczki cynamonu, kardamonu i gałki muszkat., 3-4 goździki, 200 ml tłustego mleka więcej