Likier lekka Inka

Składniki: 200 ml kremówki, 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego, 6 płaskich łyżek kawy Inki, 6 płaskich łyżek cukru, 100 ml spirytusu, 100 ml wódki, 50 ml przegotowanej wody mineralnej.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Sandra Siebert z Lubonia

1 Kremówkę i mleko lekko podgrzewam z cukrem i kawą Inką. Mieszam, aż kawa się rozpuści. Chłodzę.

Reklama

2 Myję i wyparzam butelkę. Wlewam do niej spirytus, wódkę i wodę, potrząsam butelką. Dolewam śmietankę z mlekiem i kawą. Znów wstrząsam. Potem odstawiam nalewkę w chłodne miejsce na kilka dni, żeby się przegryzła.

Przygotowanie 15 min • Porcja 190 kcal • Koszt porcji ok. 1,60 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek młodych marchewek, 2 duże jabłka, 2 pomarańcze, 200 ml wody mineralnej (gazowanej), sok wyciśnięty z cytryny, cukier puder do smaku. więcej