Likier z winogron, gotowy od razu

Składniki: 3 kg i 20 dag ciemnych winogron (najlepiej słodkich, z własnych winorośli), kg cukru, 1 l wódki, 700 ml przegotowanej, ostudzonej wody (lub źródlanej).

1 Winogrona obrywam z gałązek, płuczę, zalewam wodą i gotuję na małym ogniu ok. 10 min.

2 Gorącą zawartość garnka przelewam przez gęste sito. Sok z winogron zagotowuję (pozostałości wyrzucam), dodaję cukier i na wolnym ogniu gotuję ok. 10 min. Studzę.

Reklama

3 Następnie dodaję alkohol. Przelewam do butelek. Likier od razu nadaje się do degustacji.

Ewelina Pędzikowska z Kutna

Przygotowanie 45 min • Porcja 160 kcal • Koszt porcji ok. 1,20 zł

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Kobieta i życie

Zobacz również

  • Składniki: 2 łyżeczki czarnej harbaty, 5 łyżeczek brązowego cukru, 1 łyżeczka imbiru w proszku, po pół łyżeczki cynamonu, kardamonu i gałki muszkat., 3-4 goździki, 200 ml tłustego mleka więcej