Malinowiec z imbirem i owocami

Składniki na 8 porcji: 1 i 1/2 litra białego wina deserowego, 1 szkl. nalewki z malin, kawałek korzenia imbiru (ok. 6 cm), 3 łyżki brązowego cukru, 3 limonki, kilka gałązek mięty, 3 kiwi, 1 melon miodowy, 1 mango, ew. brzoskwinia

Reklama

Przygotowanie: Imbir obierz, pokrój w plasterki. Miętę opłucz, osusz, poodrywaj listki. Imbir i miętę włóż do garnka. Zalej 100 ml wody i 100 ml wina. Dodaj cukier. Doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia.

Dolej resztę wina oraz nalewkę malinową. Limonki sparz, z 2 wyciśnij sok i wlej go do ponczu. Napój wstaw do lodówki na noc.

Następnego dnia pozostałą limonkę pokrój w plasterki. Kiwi obierz, pokrój na kawałki. Melon rozetnij, usuń środek z pestkami. Z miąższu półokrągłą łyżeczką powycinaj kuleczki. Mango (ew. brzoskwinię) umyj, obierz, usuń pestkę, miąższ pokrój na duże kawałki.

Z części pokrojonych owoców przygotuj szaszłyki. Resztę włóż do dużego szklanego naczynia. Poncz przecedź, zalej nim owoce. Schładzaj jeszcze 3 godziny. Przed podaniem do misy z ponczem włóż przygotowane szaszłyki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1 duże mango, 1 laska cynamonu, kilka całych ziarenek kardamonu, korzeń imbiru (5 cm), 2 duże pomarańcze, 2 limonki, 4-5 łyżek naturalnego miodu, sos karmelowy, pestki dyni więcej