Mleczny shake

Składniki: 1 litr schłodzonego mleka, 12 łyżeczek lodów czekoladowych. Syrop czekoladowy: szklanka cukru pudru 170 g czekolady (60 proc. kakao).

Reklama

1. Syrop: Wsyp cukier do 80 ml wody i podgrzej, aby się rozpuścił. Gotuj dalej (nie mieszaj), aż powstanie karmel (4 minuty). Zdejmij z ognia, ostrożnie dodaj 400 ml wody i posiekaną czekoladę (zostaw trochę do dekoracji). Zamieszaj, ostudź i wstaw do lodówki.

2. Rozlej 1/4 syropu do 4 schłodzonych szklanek i wstaw na chwilę do lodówki. 3 Zmiksuj mleko z 2/3 lodów i resztą syropu. Przelej shake do szklanek z syropem. Na wierzchu wyłóż resztę lodów i czekolady.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 150 ml mleka • 2–3 łyżki purée z pieczonej dyni • 1/2 łyżeczki cynamonu • szczypta mielonego imbiru • szczypta mielonej gałki muszkatołowej • szczypta mielonych goździków • 1/4 laski... więcej