Mrożona kawa z białą czekoladą

Przygotowanie ok. 30 minut • Porcja 460 kcal • Koszt porcji ok. 3,10 zł • Przepis na 4 porcje

Dobra na popołudnie i wieczór:

Reklama

Składniki:

1/2 l mocnej kawy – może być też zbożowa (8 łyżek), 200 ml zimnego mleka pełnotłustego, 8 łyżeczek cukru, 12-16 kostek lodu, 4 gałki lodów (waniliowych, karmelowych, kawowych), 150 ml kremówki, 10 dag białej czekolady, 1/4 szklanki mleka.

Przygotowanie:

1. Wysokie szklanki wstaw do zamrażarki. Zaparzoną kawę szybko schłodź, wstawiając ją do naczynia z zimną wodą.

2. Do blendera włóż kostki lodu, cukier, mleko, kawę i szybko zmiksuj. Wyjmij szklanki z zamrażarki, wlej do nich kawę i wstaw do lodówki.

Jeśli nie masz blendera, napełnij kawą 12 foremek na lód i ją zamroź. Kawowe kostki wrzuć do szklanek (po 3) tuż przed podaniem.

3. Białą czekoladę połam, podlej mlekiem. Mieszając, rozpuść ją na małym ogniu. Przestudź.

4. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Wmieszaj do niej delikatnie roztopioną czekoladę (wlewaj ją cienkim strumykiem).

5. Do każdej szklanki z kawą włóż po gałce lodów, a wierzch udekoruj czekoladową śmietaną.

Nasza rada!

Mrożoną kawę warto wzmocnić kieliszkiem rumu czy likieru, a bitą śmietanę (bez czekolady) polać sosem, np. czekoladowym.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Zobacz również

  • Składniki: 150 ml mleka • 2–3 łyżki purée z pieczonej dyni • 1/2 łyżeczki cynamonu • szczypta mielonego imbiru • szczypta mielonej gałki muszkatołowej • szczypta mielonych goździków • 1/4 laski... więcej