Nalewka babuni z pigwy

Składniki na 20 porcji: • kilogram sporych dojrzałych owoców pigwy • pół l spirytusu o mocy 90% • 200 ml przegotowanej wody • 50-70 dag cukru kryształ

1. Owoce umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Umieść je w słoiku i zalej spirytusem wymieszanym z wodą. Zakręć go porządnie i odstaw na 6 tygodni.

Reklama

2. Potem zlej płyn, a owoce zasyp cukrem.

3. Gdy powstanie syrop, dolej go do dużej butli z alkoholem.

4. Odstaw pigwówkę w ciemne chłodne miejsce i pozostaw na 3 miesiące. Wtedy będzie smaczniejsza.

Czas: 60 min, 1 porcja = 180 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki na 1 porcję: ● 40 ml wódki cytrynowej ● po 15 ml likieru Cointreau i soku z limonki ● 30 ml soku żurawinowego ● kostki lodu więcej