Nalewka bursztynowa ojca Andrzeja Klimuszki

Przepis z książki znanego, nieżyjącego już zakonnika zielarza „Wróćmy do ziół leczniczych”.

Reklama

50 g bursztynu wypłukać w letniej wodzie, wsypać do butelki o pojemności 3/4 l, zalać czystym spirytusem. Po 10 dniach nalewka jest gotowa. Nie trzeba jej cedzić.

W razie potrzeby odlać tyle, ile potrzeba na dany raz. Po wyczerpaniu płynu kawałki bursztynu można pokruszyć młotkiem i jeszcze raz (ale nie więcej) zalać spirytusem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Dobry Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1 duże mango, 1 laska cynamonu, kilka całych ziarenek kardamonu, korzeń imbiru (5 cm), 2 duże pomarańcze, 2 limonki, 4-5 łyżek naturalnego miodu, sos karmelowy, pestki dyni więcej