Nalewka wiśniowa

Moja nalewka ma intensywny, głęboki smak i piękny kolor. Teresa Raczkowska, Tomaszów Mazowiecki.

Skład na 5 butelek po 0,5 l: ● 3 kg wiśni z pestkami ● 1 kg cukru ● pół litra spirytusu

Przygotowanie: Umyte zimną wodą wiśnie zasypuję w jednym dużym lub w kilku mniejszych słojach cukrem. Zakręcam, odstawiam na okienny parapet na 2 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsam.

Reklama

Do lekko sfermentowanych wiśni wlewam spirytus. Ponownie szczelnie zakręcam i odstawiam na 2 miesiące. Po tym czasie nalewkę zlewam do butelek, a wiśnie wkładam do słoików.

Będą doskonałym dodatkiem do deserów. Można też zrobić nalewkę z wiśni, z których jedną piątą zostawia się z pestkami, a resztę dryluje. Należy je zalać wódką, po miesiącu płyn zlać, dodać syrop ugotowany z wody, cukru i miodu, a po kilku godzinach odpowiednią ilość spirytusu i 2 łyżki rumu. Po 6 tygodniach nalewkę się filtruje i wlewa do butelek.

Czas przygotowania: 3 miesiące, Cena butelki: 0,5 l około 12 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Zobacz również

  • Składniki: 1 duże mango, 1 laska cynamonu, kilka całych ziarenek kardamonu, korzeń imbiru (5 cm), 2 duże pomarańcze, 2 limonki, 4-5 łyżek naturalnego miodu, sos karmelowy, pestki dyni więcej