Nalewka z czerwonych grejpfrutów

Składniki: 4 grejpfruty czerwone, 40 dag cukru, 1/2 l wódki czystej, 250 ml spirytusu, 1 i 1/2 l wody.

Przygotowanie 50 min • Porcja ok. 100 kcal • Koszt porcji 1,50 zł

Katarzyna Jaworek z Mętkowa

Reklama

1 Grejpfruty dokładnie myję. Na tarce o małych oczkach ścieram wierzchnią warstwę skórki, z owoców wyciskam sok. Wodę gotuję z cukrem i studzę. Skórkę łączę z sokiem, syropem z wody i cukru, wódką oraz spirytusem.

2 Przelewam do słoja, zakręcam i odstawiam na 2 tygodnie. Potem filtruję nalewkę, przelewam ją do butelek, dobrze je zakręcam. Odstawiam na minimum 2 miesiące.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Kobieta i życie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • SKŁADNIKI (na 2 l soku): ● 1,5 kg żurawiny ● 1 cytryna ● 1 kg cukru ● 1,5 l przegotowanej wody (plus wrzątek do zalania owoców) więcej