Nalewka z dzikiej róży

Kg owoców dzikiej róży zebranych po pierwszych przymrozkach, 1/2 kg cukru, 1/4 l spirytusu, 1/4 l wódki.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 25 min • Porcja 150 kcal • Koszt porcji ok. 2,30 zł

Zofia Bieniek-Pytlak ze Starachowic

Reklama

1 Owoce oczyszczam, zasypuję cukrem w słoju.

2 Odstawiam w chłodne, ciemne miejsce na 2 tygodnie. Gdy owoce puszczą sok, zalewam je spirytusem z wódką, zakręcam słój i odstawiam na kolejne 2 tygodnie. Co kilka dni potrząsam słojem.

3 Nalewkę przecedzam i zlewam do butelek. Zamykam i odstawiam w ciemne miejsce na 3 miesiące.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 łyżeczki czarnej harbaty, 5 łyżeczek brązowego cukru, 1 łyżeczka imbiru w proszku, po pół łyżeczki cynamonu, kardamonu i gałki muszkat., 3-4 goździki, 200 ml tłustego mleka więcej