Nalewka z jabłek i pigwówka

Nalewka jabłkowa: ● 1 kg jabłek ● 0,75 l spirytusu ● szkl. wody ● 5 goździków ● cynamon ● wanilia ● 30 dag cukru; pigwówka: ● ok. 1,5 kg pigwy ● litr spirytusu ● 50 dag cukru brązowego ● 0,5 litra miodu ● woda – ok. 400 ml do rozcieńczenia spirytusu i 700 ml do syropu cukrowo-miodowego

Nalewka z jabłek: jabłka umyj, pokrój na kawałki, usuwając pestki. Wrzuć do słoja z goździkami, korą cynamonu (2 cm), 1/2 laski wanilii, cukrem.

Zalej wodą, spirytusem i w ciepłym miejscu trzymaj ok. 6 tyg. Po tym czasie przefiltruj, odstaw na 3-4 dni. Następnie wlej do butelek, odstaw w ciemne, chłodne miejsce. Gotowa za 3 m-ce.

Reklama

Pigwówka: owoce umyj i pokrój, usuń pestki. Wsyp do słoja (ew. gąsiora). Zalej rozcieńczonym spirytusem (litr+400 ml wody). Zamknij, odstaw na 5 tyg. (codziennie wstrząsaj).

Po tym czasie zrób syrop: zagotuj wodę, rozpuść miód i cukier. Ostudź, wlej do wyciągu z pigwy (owoce można wykorzystać do dalszej obróbki), wymieszaj i przefiltruj, np. przez gazę, wlej do butelek. Odstaw w ciemne miejsce, aby dojrzała, na ok. 3 miesiące.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Świat kobiety

Zobacz również

  • SKŁADNIKI (na 2 l soku): ● 1,5 kg żurawiny ● 1 cytryna ● 1 kg cukru ● 1,5 l przegotowanej wody (plus wrzątek do zalania owoców) więcej