Nalewka z pigwy

Składniki na 2 porcje: ● kilogram sporych dojrzałych owoców pigwy ● pół litra spirytusu o mocy 90% ● 200 ml przegotowanej wody ● 50-70 dag cukru kryształ.

Reklama

❶ Owoce umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Umieść je w słoiku i zalej spirytusem wymieszanym z wodą. Zakręć go porządnie i odstaw na 6 tygodni.

❷ Potem zlej płyn, a owoce zasyp cukrem.

❸ Gdy powstanie syrop, dolej go do butli z alkoholem.

❹ Odstaw pigwówkę w ciemne chłodne miejsce i pozostaw na 3 miesiące. Wtedy będzie smaczniejsza.

Czas przygotowania: 40 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 200. Stopień trudności: łatwe.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Telemax

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek młodych marchewek, 2 duże jabłka, 2 pomarańcze, 200 ml wody mineralnej (gazowanej), sok wyciśnięty z cytryny, cukier puder do smaku. więcej