Nalewka z suszonej żurawiny

Składniki: 40 dag suszonej żurawiny, 1/2 szkl. cukru, 1/2 l wódki, 1/2 szkl. spirytusu.

1 Żurawinę płuczę, osuszam i mieszam z cukrem. Przekładam do słoja, zalewam wódką i odstawiam na minimum tydzień, najlepiej w ciemnym miejscu (co jakiś czas potrząsam słojem, by cukier się lepiej rozpuścił). Po tym czasie odcedzam żurawinówkę, np. przez gazę, ale można także przez sitko.

Reklama

2 Do nalewki wlewam spirytus. Przelewam do butelki i stawiam w chłodzie na kilka dni.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Jadwiga Kwiek z Faściszowej

Przygotowanie 25 min • Porcja 130 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Zobacz również

  • Składniki: 2 łyżeczki czarnej harbaty, 5 łyżeczek brązowego cukru, 1 łyżeczka imbiru w proszku, po pół łyżeczki cynamonu, kardamonu i gałki muszkat., 3-4 goździki, 200 ml tłustego mleka więcej