Nalewka z suszonej żurawiny

Składniki: 40 dag suszonej żurawiny, 1/2 szkl. cukru, 1/2 l wódki, 1/2 szkl. spirytusu.

1 Żurawinę płuczę, osuszam i mieszam z cukrem. Przekładam do słoja, zalewam wódką i odstawiam na minimum tydzień, najlepiej w ciemnym miejscu (co jakiś czas potrząsam słojem, by cukier się lepiej rozpuścił). Po tym czasie odcedzam żurawinówkę, np. przez gazę, ale można także przez sitko.

Reklama

2 Do nalewki wlewam spirytus. Przelewam do butelki i stawiam w chłodzie na kilka dni.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Jadwiga Kwiek z Faściszowej

Przygotowanie 25 min • Porcja 130 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Zobacz również

  • Składniki: ● 6 łyżek miodu ● 6 goździków (rozgniecionych w moździerzu) ● cukier waniliowy ● laska cynamonu ● sok oraz skórka otarta z pomarańczy ● 500 ml wódki. więcej