Nalewki - jak przechowywać

Do przygotowania nalewek potrzebne są duże słoje (do zalania składników alkoholem) i mniejsze butelki (do wlania gotowej nalewki).

Gotowy trunek po przelaniu do mniejszych butelek trzeba szczelnie zamknąć, najlepiej używając prawdziwych korków.

Nalewki, które będą rozgrzewającym trunkiem, np. cytrynówkę, pigwówkę, warto wlać do większych butelek.

Reklama

Inne, mające właściwości lecznicze, degustowane małymi porcjami, np. orzechówkę, miętówkę – do mniejszych.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 150 ml mleka • 2–3 łyżki purée z pieczonej dyni • 1/2 łyżeczki cynamonu • szczypta mielonego imbiru • szczypta mielonej gałki muszkatołowej • szczypta mielonych goździków • 1/4 laski... więcej