Nalewki leśniczego

Składniki na 6 butelek po 500 ml: po 40 dag malin, jeżyn (ew. tarniny) i moreli, kawałek kory cynamonu (ok. 6 cm), 2–3 gwiazdki anyżu, 2 –3 goździki, 3 niepełne szklanki cukru kandyzowanego, 9 szklanek czystej wódki (40 proc).

1. Owoce przebierz, opłucz. Rozsyp na ściereczce albo na papierowym ręczniku, poczekaj, aż wyschną. Każdy rodzaj owoców osobno zmiksuj z 1 szkl. cukru.

Reklama

Następnie masy owocowe przełóż do oddzielnych słoików. Do malin dodaj anyż, do jeżyn – cynamon, a do moreli – goździki. Wlej po 3 szkl. wódki i dobrze wymieszaj.

2. Naczynia przykryj i odstaw na 4–6 tygodni w ciemne, ciepłe miejsce. Co jakiś czas potrząsaj słoikami.

Następnie płyn zlej i przecedź przez czystą ściereczkę albo papierowy filtr do kawy.

Gotową nalewkę przelej do butelek. Szczelnie zakręć. Odstaw na min. 3 miesiące.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 łyżki świeżo zmielonej kawy • 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej • 1 łyżeczka zmielonych orzechów włoskich lub cynamonu • 6 goździków •... więcej