Napój z mango i świeżego imbiru

Składniki: 1 duże mango, 1 laska cynamonu, kilka całych ziarenek kardamonu, korzeń imbiru (5 cm), 2 duże pomarańcze, 2 limonki, 4-5 łyżek naturalnego miodu, sos karmelowy, pestki dyni

1. Mango umyj starannie pod bieżącą wodą, obierz ze skórki. Usuń pestkę, miąższ pokrój na kawałki. Wrzuć do garnka, zalej litrem wody.

2. Wrzuć laskę cynamonu oraz kilka ziarenek kardamonu. Korzeń imbiru obierz, pokrój w plasterki. Dodaj do składników w garnku. Gotuj całość na średnim ogniu 12-15 minut.

Reklama

3. Pomarańcze i limonki sparz wrzątkiem. Jedną limonkę odłóż do dekoracji. Z pozostałych cytrusów wyciśnij sok. Dodaj go do garnka, wymieszaj. Owocowy wywar zdejmij z ognia. Dosłódź do smaku miodem. Przelej przez sitko. Rozlewaj do szklanek (jeśli chcesz dodaj miąższ mango), dekoruj odłożoną limonką.

4 porcje, czas ok. 25 min; porcja – 160 kcal, cena 2,90 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: ● 6 łyżek miodu ● 6 goździków (rozgniecionych w moździerzu) ● cukier waniliowy ● laska cynamonu ● sok oraz skórka otarta z pomarańczy ● 500 ml wódki. więcej