Napoje na upały

Poleca Hanna Szymanderska znana autorka wielu książek kulinarnych.

Reklama

Superprosta kawa mrożona

Do wysokiej szklanki wsyp 1,5 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej i łyżeczkę cukru. Zalej niewielką ilością letniej wody (ok. 1/3 szkl.) i dokładnie wymieszaj. Wrzuć sporo kostek lodu (najlepiej pokruszonych). Całość uzupełnij zimnym mlekiem. Ew. udekoruj kleksem bitej śmietany, posyp kakao.

Kawa jak malowana

Wytnij z papieru kółko o śred nicy większej niż szklanka. Na środku wytnij wzór, np. serce. Połóż szablon na szklance z kawą i bitą śmietaną. Posyp kakao.

Herbaciany napój na upały

2 łyżki herbaty zalej litrem wrzącej wody. Pozostaw na 4 min, odcedź i ostudź. Obierz kawałek imbiru (ok. 5 dag). Pokrój go w plasterki i dodaj do herbaty. Dodaj też plasterki cytryny i miód do smaku. Napój wlej do dzbanka i wstaw do lodówki na kilka godzin. Serwuj z kostkami lodu.

Orientalna herbatka

2 łyżki zielonej herbaty zalej 1,5 l gorącej wody. Gdy przestygnie, przelej do dzbanka. Dodaj dużo plasterków cytryny i garść malin. Napój podawaj bardzo mocno schłodzony.

Owocowe orzeźwienie

Znakomicie smakuje też mrożona herbatka owocowa, np. ta z owoców leśnych! 4 jej torebki zaparz w litrze wrzątku. Gdy ostygnie, dodaj listki melisy i plasterki limonki. Rozlej do szklanek napełnionych do połowy kruszonym lodem.

Herbata z lodami!

Zmiksuj 1 szkl. wystudzonej (mocnej!) zielonej herbaty z 1/2 szkl. lodów waniliowych i 1/2 szkl. zimnego mleka. Dosłódź miodem.

Pysznie czekoladowo!

Przygotuj 40 ml espresso, ostudź je i zmiksuj z 2 kulkami lodów czekoladowych. Do 1 szkl. zim nego mleka dodaj łyżkę syropu migdałowego i łyżkę likieru kawowego. Jeśli masz specjalne urządzenie, spień mleko. Do dwóch szklanek wrzuć po 2 kostki lodu, wlej kawę i uzupełnij mlekiem lub pianką. Udekoruj.

Pomysł na lodowe kostki!

Zamrażając kostki lodu, do pojemniczków powkładaj listki mięty, melisy, natki pietruszki i dopiero napełnij je wodą. Efektowne kostki uzyskasz także, zatapiając w wodzie drobne owoce, np. maliny lub jagody.

Kwiatowe dekoracje

Do szklaneczek z mrożoną herbatą wsyp kolorowe płatki kwiatów. Jadalne są np.: nagietek, nasturcja, hibiskus. Cukier zastąp listkami stewii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 150 ml mleka • 2–3 łyżki purée z pieczonej dyni • 1/2 łyżeczki cynamonu • szczypta mielonego imbiru • szczypta mielonej gałki muszkatołowej • szczypta mielonych goździków • 1/4 laski... więcej