Niebieska herbata Ulung - właściwości

Chińczycy od dawien dawna są przekonani, że szlachetne, niebieskie liście smoczej herbaty kryją w sobie sprawdzony przepis na zdrowie!

Chińska herbata niebieska Ulung ma wiele imion. Można się spotkać m.in. z odmienną pisownią Oolong i Wulung oraz nazwami: smocza herbata lub czarny smok.

Te ostatnie określenia nawiązują do chińskiej legendy, według której smok wypluł perłę, a z niej wyrósł pierwszy krzak tej właśnie herbaty. Bardziej prozaicznym uzasadnieniem nazwy jest to, że rozwijające się podczas parzenia herbaciane liście przypominają kształtem smoka.

Reklama

Przygotowanie półfermentowanych liści Ulunga to proces skomplikowany, dlatego jest przeprowadzany jedynie na plantacjach z dużym doświadczeniem w produkcji herbaty. Świeżo zebrane liście należy najpierw wystawić na działanie promieni słonecznych.

Gdy zwiędną i nabiorą czerwonawego koloru, trzeba je długo podrzucać w koszach wiklinowych w celu obtarcia brzegów liści i wykruszenia ich krawędzi. Po uzyskaniu tego efektu następuje podprażanie w temperaturze 250 stopni Celsjusza, które sprawia, że herbata nabiera specyficznych walorów smakowych i zwija się w charakterystyczne, duże wiórki.

Warto podkreślić, że w zależności od tego, jak długo trwa proces wstępnej fermentacji, Ulung nabiera zróżnicowanych walorów aromatycznych. Napary przygotowane z liści poddanych krótkiej obróbce mają zapach zbliżony do woni herbaty zielonej.

Natomiast zaparzenie Ulunga bardziej sfermentowanego nadaje napojowi charakter słodkawo-kwiatowo-owocowy.

Jak należy parzyć smoka?

Napar niebieskiej herbaty ma kolor czerwony – tak intensywny, że można go pomylić z odmianą Pu erh. Przed przystąpieniem do właściwego parzenia warto ogrzać wnętrze imbryka, w którym przygotowujemy napar, np. przelać go wrzątkiem. Następnie na każdą filiżankę naparu należy odmierzyć łyżeczkę suszu.

Liście wsypujemy do dzbanka i zalewamy wodą o temperaturze około 90 stopni Celsjusza. Parzenie powinno trwać mniej więcej pięć minut, przy czym te same liście można wykorzystywać wielokrotnie (niektórzy znawcy tematu uważają, że nawet aż dziesięciokrotnie!).

Jednak trzeba pamiętać o tym, że aby następnym razem napar był równie smaczny, każde kolejne parzenie należy wydłużać o mniej więcej pół minuty.

Jakie zalety ma ta herbata?

Jeśli codziennie wypijesz dwie filiżanki tej herbaty, obniżysz sobie ciśnienie krwi. Ponadto napary z niebieskiej Ulung służą zmiejszeniu ryzyka wystąpienia zawału serca.

Smoczy napar poprawia również pamięć, reguluje przemianę materii oraz przyspiesza proces zrzucania nadprogramowych kilogramów.

Agnieszka Pacuła

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 2 łyżki świeżo zmielonej kawy • 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej • 1 łyżeczka zmielonych orzechów włoskich lub cynamonu • 6 goździków •... więcej