Orzechówka kasztelańska

Składniki: ● ok. 15 jeszcze zielonych orzechów włoskich ● 1 litr spirytusu ok. 70 proc. lub bimbru (do orzechówki można również użyć wódki 40 proc.) ● 3 łyżki cukru

Orzechy dokładnie opłucz w ciepłej wodzie, a następnie ostrym nożem pokrój je na ćwiartki (w rękawiczkach, ponieważ bardzo barwią skórę).

Pokrojone orzechy włóż do dużego słoja i zalej je wybranym alkoholem. Tak przygotowane, pozostaw następnie w suchym i ciemnym miejscu na około 6 tygodni (do czasu, aż zauważysz, że ciecz w słoju nabrała jasnobrunatnego koloru).

Reklama

Następnie odcedź płyn, przelej go do dużej butelki, zamknij, a odsączone orzechy zasyp cukrem, po czym pozostaw na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie uzyskany syrop orzechowy połącz z wcześniej odsączonym i przelanym do butelki alkoholem.

Przelej do 3-4 mniejszych butelek. Aby złagodzić nieco gorzki smak orzechówki, możesz dodać laskę cynamonu lub goździki.

Orzechówka jest doskonałym lekarstwem na rozmaite dolegliwości żołądkowe, dlatego warto ją zawsze mieć pod ręką. Nalewka ta wzmacnia także organizm (w tym celu, profilaktycznie, możemy pić 10 kropli orzechówki dziennie przez około 4-5 tygodni).

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 łyżeczki czarnej harbaty, 5 łyżeczek brązowego cukru, 1 łyżeczka imbiru w proszku, po pół łyżeczki cynamonu, kardamonu i gałki muszkat., 3-4 goździki, 200 ml tłustego mleka więcej