Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa

Składniki: 5 cytryn, 2/3 szklanki miodu lub cukru, 1 i 1/2 litra wody, garść listków świeżej mięty.

✓ 4 porcje • przygotowanie: 10 minut • chłodzenie: 2 godziny • 140 kcal/porcja • 2 zł/porcja

1 Cytryny dokładnie wyszoruj pod gorącą wodą. Cztery obierz ze skóry i z błonek. Usuń pestki. Cytrynowy miąższ zalej szklanką wody. Dodaj miód lub cukier i zmiksuj.

Reklama

2 Przelej zmiksowany syrop do dzbanka, dodaj resztę wody. Piątą cytrynę pokrój na plasterki, wrzuć do dzbanka. Zamieszaj, dodaj połowę listków mięty.

3 Wstaw lemoniadę do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Tuż przed podaniem dodaj resztę listków mięty. Jeżeli idziesz na piknik dalej, lepiej przelać lemoniadę do termosu, do ogródka wystarczy cooler z wiaderka z zimną wodą.

Możesz 2 cytryny zastąpić 2 ogórkami. Obierz półtora ogórka. Zmiksuj, po czym odciśnij na sicie sok. Zmiksuj ten sok z miąższem z cytryn i cukrem. Zalej syrop wodą. Resztę ogórka pokrój w plasterki i dodaj razem z miętą.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Olivia
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 łyżeczki czarnej harbaty, 5 łyżeczek brązowego cukru, 1 łyżeczka imbiru w proszku, po pół łyżeczki cynamonu, kardamonu i gałki muszkat., 3-4 goździki, 200 ml tłustego mleka więcej