Pigwówka

Składniki na ok. 1 i 1/2 litra: 60-70 dag dojrzałej pigwy, 1 kg cukru, 1/2 l wódki, 1/2 l spirytusu.

Przygotowanie:

1. Owoce starannie umyj i osusz. Każdy owoc przekrój na 4 części, usuń gniazda nasienne wraz z pestkami, a następnie pokrój w cienkie paseczki. Pokrojone owoce wymieszaj bardzo dokładnie z cukrem i włóż do wyparzonego, ale suchego dużego słoja. Słój zamknij i odstaw na 14 dni w ciemne miejsce, aż cukier zupełnie się rozpuści. Co parę dni potrząśnij słoikiem, dzięki temu cukier lepiej się rozpuści.

2. Po dwóch tygodniach zawartość słoja zalej obydwoma rodzajami alkoholu. Zakręć słój i odstaw go w chłodne, ciemne miejsce na następne czternaście dni. Co jakiś czas warto wymieszać zawartość słoja.

Reklama

3. Nalewkę przelej przez sito wyłożone gazą i rozlej do czystych butelek. Odstaw na 6 miesięcy w ciemne i zimne miejsce. Owoców pigwy nie wyrzucaj. Zasyp je ponownie cukrem, wymieszaj i ciasno upchnij do słoiczków. Przechowuj je w lodówce. Tak przygotowane owoce będą świetnym dodatkiem do herbaty lub ciasta.

Czy wiesz, że… Największym sekretem doskonałej nalewki jest jej długi okres leżakowania – minimum 3 miesiące. Warto poczekać z otwarciem butelki jak najdłużej, nawet 3-4 lata.

Nalewki są jak wino – im starsze, tym smaczniejsze. Przechowuj je w miejscu chłodnym i zaciemnionym, najlepiej w ciemnych butelkach.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 250 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 1 duże mango, 1 laska cynamonu, kilka całych ziarenek kardamonu, korzeń imbiru (5 cm), 2 duże pomarańcze, 2 limonki, 4-5 łyżek naturalnego miodu, sos karmelowy, pestki dyni więcej