Pina colada

Skład na 2 porcje: Bez alkoholu: ● połowa świeżego ananasa ● szklanka mleka kokosowego ● limonka ● listki mięty lub kolendry ● kilka kostek lodu ● woda ● ewentualnie cukier. Z alkoholem: ● 60 ml białego rumu ● 60 ml mleka kokosowego ● 180 ml soku ananasowego ● kilka kostek lodu.

Zdjęcie

Pina colada /123/RF PICSEL
Pina colada
/123/RF PICSEL

1. Bez alkoholu: Miąższ ananasa kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki. Wrzucamy do blendera, wlewamy mleko kokosowe, dodajemy kilka listków mięty lub kolendry, lód i ćwierć szklanki wody. Miksujemy na gładką masę. Jeśli jest za gęsta, dolewamy trochę wody, a jeśli ktoś lubi słodsze koktajle, może dodać trochę cukru.

2. Z alkoholem: Lód, rum, mleko kokosowe i sok ananasowy miksujemy, aż lód zostanie dobrze skruszony. Przelewamy do szklanek lub innych dekoracyjnych naczyń i zdobimy kawałkiem ananasa. Podajemy natychmiast.

Reklama

Czas przygotowania 10 minut. Cena jednej porcji około 5-6 zł

Wartość odżywcza jednej porcji 286 kcal Białko5 g/Tłuszcz 23 g/Węglowodany 26 g.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Zobacz również

  • Cebulaki z łososiem

    Składniki na 3-4 porcje: 20 dag ryżu, 2 cebule, 2 łyżki maślanki, 3 żółtka, 2-3 łyżki bułki tartej, szczypta soli, pieprz, olej do smażenia; dodatkowo: 15 dag wędzonego łososia, 1/2 szkl. gęstej... więcej