Przepis na nalewkę z pigwy

Wspaniale rozgrzewającym i bogatym w witaminę C trunkiem jest nalewka z pigwy. Robi się ją bardzo prosto.

Dojrzałe owoce umyj, obierz i pokrój w plasterki. Wrzuć je do słoja, zasyp cukrem i zakręć.

Trzymaj przez 2 dni w ciemnym pomieszczeniu, od czasu do czasu potrząsając. Potem zawartość słoja zalej spirytusem i odstaw w ciemne miejsce na 6 tygodni.

Reklama

Zlej nalewkę do butelek, a owoce zasyp cukrem. Potrząśnij, a kiedy cukier się rozpuści, dodaj sok do butelek z nalewką. Zakorkuj, zakręć i gotowe!

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 150 ml mleka • 2–3 łyżki purée z pieczonej dyni • 1/2 łyżeczki cynamonu • szczypta mielonego imbiru • szczypta mielonej gałki muszkatołowej • szczypta mielonych goździków • 1/4 laski... więcej