Przepisy na koktajle warzywne

Przygotowane z młodych jarzyn dostarczą dużo błonnika, witamin, minerałów i sporą dawkę energii, za to zdecydowanie mniej kalorii niż napoje owocowe. Warto pić je na I lub II śniadanie.

Szpinakowy z ogórkiem

Pęczek młodego szpinaku opłucz, listki osusz, oderwij ogonki. Duży ogórek sałatkowy umyj, obierz, usuń pestki. Miąższ pokrój w kosteczkę. Szpinak zmiksuj z ogórkiem i 1/2 szkl. wody. Przypraw do smaku odrobiną soli oraz soku z cytryny. Jeśli lubisz, możesz dodać trochę czosnku przeciśniętego przez praskę.

Reklama

Pomidorowy z bazylią

Sparz 3-4 pomidory, obierz je ze skórki. Usuń pestki, miąższ pokrój na kawałki, wrzuć do malaksera. Obierz 2 łodygi selera naciowego, zetrzyj je na tarce i wrzuć do pomidorów. Dodaj listki z 1/2 pęczka bazylii i 1/2 szkl. wody, zmiksuj. Koktajl przypraw szczyptą białego pieprzu i ew. solą.

Karotkowy z imbirem

Obierz 2 marchewki i 1 kalarepkę. Warzywa zetrzyj, przełóż do malaksera, zmiksuj z 1/2 szkl. wody. Koktajl wymieszaj z łyżeczką startego imbiru. Przypraw odrobiną miodu.

Buraczany z chrzanem

Obierz i zetrzyj 2–3 buraczki. Dodaj 1/2 szklanki wody, 2 obrane i posiekane ząbki czosnku, 5 łyżek listków natki oraz łyżeczkę tartego chrzanu. Zmiksuj na gładko.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1 duże mango, 1 laska cynamonu, kilka całych ziarenek kardamonu, korzeń imbiru (5 cm), 2 duże pomarańcze, 2 limonki, 4-5 łyżek naturalnego miodu, sos karmelowy, pestki dyni więcej